E-Learning

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Αποταμίευση

Θεματικές Ενότητες

Εναρκτήρια Διάλεξη Προγράμματος – Καθ. Χρηματοοικονομικής Ν. Φίλιππας

Η σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη, πολύπλοκη πραγματικότητα

Στην πρώτη διάλεξη του προγράμματος, ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, κ. Νικόλαος Φίλιππας, θα εμβαθύνει στον κρίσιμο ρόλο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ως εργαλείου κατανόησης και διαχείρισης των προκλήσεων της σημερινής οικονομίας. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην αναγκαιότητα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν:

  • Την προσαρμογή σε σύνθετες οικονομικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από υπερχρέωση, συνεχείς κρίσεις και πληθωριστικές πιέσεις.
  • Τη σημασία της σωστής διαχείρισης των προσωπικών και οικογενειακών οικονομικών, ώστε να εξασφαλίζεται ένα σταθερό οικονομικό μέλλον.
  • Την ενίσχυση της κριτικής σκέψης και της ικανότητας για υπεύθυνη λήψη οικονομικών αποφάσεων, ιδιότητες απαραίτητες για την ευημερία στην προσωπική αλλά και την κοινωνική ζωή.

Η διάλεξη αυτή θέτει τις βάσεις του προγράμματος, με έμφαση στη βιώσιμη οικονομική συνείδηση, και αποτελεί έναυσμα για την εμβάθυνση σε γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να ενδυναμώσουν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γενικότερα την κοινωνία.

Διάρκεια: 1,5 ώρα

Θεματική Ενότητα 1: Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός

Η χρηματοοικονομική γνώση απαραίτητη δεξιότητα για τον 21ο αιώνα

Στο κεφάλαιο εξετάζεται η σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και κατ’ επέκταση της χρηματοοικονομικής παιδείας ως κρίσιμης δεξιότητας για κάθε πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία. Εστιάζουμε  στην κατανόηση  εκείνων των βασικών χρηματοοικονομικών εννοιών που είναι απαραίτητες ώστε τα άτομα  να λαμβάνουν ορθές χρηματοοικονομικές αποφάσεις, διαχειριζόμενα αποτελεσματικά τους οικονομικούς τους πόρους. Σκοπός του πρώτου κεφαλαίου είναι η κατανόηση της έννοιας του   χρηματοοικονομικού  αλφαβητισμού και πώς αυτή η μοναδική δεξιότητα μπορεί να συμβάλλει τόσο στην ατομική ευημερία των πολιτών, όσο και στη συνολική χρηματοοικονομική ευημερία της κοινωνίας.

Διάρκεια: 3 ώρες

Θεματική Ενότητα 2: Οι 7 πυλώνες του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Προγραμματίζω, Κερδίζω, Καταναλώνω, Αποταμιεύω, Ασφαλίζομαι, Επενδύω, Δανείζομαι, Δωρίζω

Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται με πολύ απλό τρόπο οι 7 πυλώνες του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού! Πρόκειται για καταγράφονται και αναλύονται ορισμένες διαχρονικές αλήθειες που στηρίζονται στην απλότητα και είναι απαραίτητες για την ατομική και οικογενειακή μας ευτυχία. Αναλύονται οι έννοιες της αποταμίευσης και του προγραμματισμού των οικονομικών της οικογένειας. Παρουσιάζεται η έννοια του μαύρου κύκνου και η αναγκαιότητα προστασίας του ατόμου και της οικογένειας, μέσα από την δημιουργία ενός κεφαλαίου έκτακτης ανάγκης αλλά και της ασφάλισης η οποία σε μια περίοδο γεμάτη από χρηματοπιστωτικές κρίσεις ,αλλά και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε οικογένεια!

Διάρκεια: 3 ώρες

Θεματική Ενότητα 3: Αποταμίευση

Ο δρόμος προς την χρηματοοικονομική ευημερία και χρηματοοικονομική ασφάλεια

Στο κεφάλαιο αυτό αναδεικνύεται αρχικά η σημαντικότητα της αποταμίευσης. Φυσικά εξετάζουμε εκείνους τους μακροοικονομικούς , πολιτιστικούς αλλά και ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος της αποταμίευσης . Στην συνέχεια εξετάζονται τα πολυάριθμα οφέλη της, από την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της αίσθησης ασφάλειας έως την επίτευξη των χρηματοοικονομικών μας στόχων. Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να δώσει στους αναγνώστες τα κατάλληλα εργαλεία και εκείνες τις γνώσεις ώστε να ξεκινήσουν μια συστηματική αποταμιευτική στρατηγική και να χτίσουν μια ισχυρή χρηματοοικονομική βάση για το μέλλον τους . Ο σκοπός κάθε ανθρώπου θα πρέπει να είναι η ατομική και οικογενειακή ευημερία και αυτός επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την σωστή διαχείριση των χρημάτων μας και την αποταμίευση!

Διάρκεια: 3 ώρες

Θεματική Ενότητα 4: Το Χρηματοοικονομικό Σύστημα και ο Ρόλος των Τραπεζών στην Οικονομία

Ανάλυση του Ρόλου των Τραπεζών και προγραμματισμός εξόδων για ένα νοικοκυριό.

Στο κεφάλαιο αυτό, γίνεται μια περιγραφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζοντας ταυτόχρονα την σημασία της σωστής λειτουργίας των τραπεζών σε μια οικονομία. Στην συνέχεια αναλύονται τόσο θεωρητικά όσο και με παραδείγματα οι έννοιες του τόκου και των επιτοκίων, καθώς και η διάκριση μεταξύ ονομαστικής και πραγματικής απόδοσης. Παράλληλα, εξετάζεται πώς τα νοικοκυριά μπορούν να προγραμματίσουν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους, λαμβάνοντας υπόψη την ιεράρχηση των αναγκών με βάση την Πυραμίδα του Maslow, με στόχο τη χρηματοοικονομική τους υγεία και ευημερία.

Διάρκεια: 3 ώρες

Διάλεξη Λήξης Προγράμματος – Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Ν. Φίλιππας

Γιατί η Χρηματοοικονομική Γνώση πρέπει να διδάσκεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; Εγχώρια και Διεθνή Ευρήματα

Στη διάλεξη αυτή, ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, κ. Νικόλαος Φίλιππας, θα αναδείξει τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στα εξής:

  • Πώς η κατανόηση βασικών χρηματοοικονομικών εννοιών ενδυναμώνει τους εκπαιδευτικούς ώστε να μεταδώσουν τις γνώσεις στους μαθητές τους, προετοιμάζοντας τους για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών τους στο μέλλον.
  • Διεθνή και εγχώρια ευρήματα: Ανάλυση από μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης για την προσωπική και κοινωνική ευημερία.
  • Πώς η εκπαίδευση ενισχύει την κριτική σκέψη και βοηθά τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις.

Η διάλεξη αυτή θα προσφέρει χρήσιμες γνώσεις και ενδελεχή ανάλυση των τρεχουσών τάσεων και των μελλοντικών προοπτικών της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα με μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου που η χρηματοοικονομική γνώση μπορεί να ενδυναμώσει τη νέα γενιά.

Διάρκεια: 1.5 ώρες